Resenären

Resenären

Thailand 19 Nov 2011

BloggPosted by Bokblad Mon, January 07, 2013 21:47:58

Läs här hur jag mötte Yui 2007: Thailand Forumet

19 November 2011

Förra delen blev lite dryg men jag har Thailändska vänner och Yuis familj som kikar på fotona och ser om de finns med, därför vill jag ta med en del extra av dessa.

Sen blev det krubb riset började serveras. Jag skulle starta och fattade en tallrik och började rota runt i den första skålen. Äntligen mat tänkte jag.

Jaha, då var det ännu en ny ritual på gång. Det var meningen vi skulle fylla munkarnas skålar. Dessa skålar som jag trodde var fyllda med en massa läckerheter, som det kan bli. Tur jag har svärfar Sukum vid min sida annars vet jag inte hur det här skulle slutat? Jag hade väl käkat upp riset själv utan läckerheter och trott jag gjort rätt? Så är det att vara hedersgäst då ska man vara först till allt. Först att göra bort sig.

Till sist hade jag fyllt lite i alla skålarna, den sista fick mest, stackars de andra tänkte jag. Fast det var ingen fara.

En liten stund senare var det riktigt trångt runt bordet när alla fyllde på ris i munkarnas skålar. Ibland är ritualer kul.

Modderng, en modern kvinna också en släkting, som arbetar som någon slags jurist i regeringsbyggnaden i Bangkok. Jättebra på att skriva ut dokument. Skrev ut dokument till Yui när hon skulle till Sverige. I Sverige hade de aldrig sett så vackra och välskrivna dokument med alla de viktiga stämplarna.

Här är Lee, syster till Modderng. Lee är alltid leende och glad. Lee jobber som skötare i Bangkok på något sjukhus. Mycket thailändsk, skulle överhuvudtaget inte kunna tänka gifta sig med något annat än en thailändare. Det var det första jag fick höra om henne förra gången i Thailand. Har träffat dessa systrar flera gånger. De är alltid kul att umgås med, de talar engelska bägge två vilket underlättar umgänge. Lee, Bom och Yui min fru har fotograferat en del av fotona som jag är med på den 19 November.

Maten först och när det är avdukat

blev det present utdelning...

Nä nu får det bli lite annat...

Utdrivning av dåliga andar

I hela huset

och på utsidan

Alla drevs förmodligen bort...

Nu skriver munken på rutan ovanför ingången till blivande butiken med någon vit massa det är liksom slutet på det hela

THE GRAND FINALE, det vara "nog" den största händelsen i denna lilla by 2011.

Jovisst innan munkarna åkte sin väg välsignades Gustafs mössa

Så alla med då kör vi igång

Då kan festen börja

Folk överallt engagerade sig i att göra något och munkar med även om de flesta av dessa var ganska stilla och hummade hum hum mest. Förvisso har byn ett litet tempel men där bor bara några munkar. Den ena munken här hade lite annorlunda färg på dräkten och var lite mera avskild än de andra och det visade sig sedan att han var lite högre i rang, med speciella gåvor. Han bor visst annars i Tempel i Bangkok.

Det tog säkert lång tid att läsa hit men det är inget emot vad det tog i verkligheten.

© Sten Göran Bokblad

Nästa >>>

  • Comments(0)